GPS tracks devices wel/geen Doppler en betrouwbaarheid

GPS discussies
Plaats reactie
Mark
DFS teamcaptain
Berichten: 1899
Lid geworden op: 01-02-2010 18:34

GPS tracks devices wel/geen Doppler en betrouwbaarheid

Bericht door Mark » 14-10-2016 15:18

Een GPS track nagekeken van J.A., gelogd met een mobiele app.

Conclusie:
Leuk om te zien waar je ongeveer gevaren hebt, niet om je snelheden te meten.

Output is een .GPX bestand.
Trackpoints bekeken via GPSresults en GPSARPRO.

De track bevat alleen positie info met berekende snelheid/acceleratie obv die posities. Géén info zoals aantal satellieten, HDOP, Doppler waardes (SOG/COG) waarmee controles van de nauwkeurigheid van die trackpoints gedaan kunnen worden.

Een poging gedaan om spikes te verwijderen. GPSresults met filter max acceleratie 5 m/s. Niet valide trackpunten worden dan aangegeven in kleur. Via de max speed lijst bovenaan begonnen.

Andere indicatie van spikes is de run bekijken. Hier zaten veel verspringingen in, geen rechte lijn, wat ook een spike veroorzaakt. Na verwijderen van zo'n 25 spikes ermee gestopt.

Track is niet bruikbaar voor posten op GPS3!

Belangrijkste punt is dat met dit soort devices alleen trackpoints/posities vastgelegd worden. Snelheid/Acceleratie is dan een afgeleide. Aantal satellieten en HDOP mist ook, dit geeft ook een indicatie van betrouwbaarheid. Hoe meer satellieten en hoe lager de HDOP, hoe betrouwbaarder de meting van die positie.

Doppler gps devices geven naast positie/trackpoint info extra info de zgn Speed over Ground (SOG), Course over Ground (COG) waardes om correcties uit te kunnen voeren en betrouwbaarheid te kunnen controleren.

Leesvoer:
Verwijderen Spikes: http://www.gps-speed.com/InstallationGP ... s-easy.pdf
GPS devices: https://www.gps-speedsurfing.com/defaul ... em=GPSInfo
GT31 alternatief: http://www.seabreeze.com.au/forums/Wind ... -any-good/
SDOP errorlog waarde: http://nujournal.net/SDOP.pdf

Mijn advies:
Zolang het kan de GT-31 blijven gebruiken en daarna een geschikte Doppler GPS device als alternatief.

Dikke disclaimer/nuancering: wat je leest en vindt op internet hierover heeft nogal een windsurf gpsspeedsurfing "wij van WC eend adviseren" gehalte. De SDOP bv is specifiek in de GT-31 firmware voor speedsurfen gebouwd en vind je bij na nergens anders.

Gewoon voor fun/leuk lijkt mij één van de nieuwere GPS horloges ook geschikt genoeg, jaren geleden wist gps speedsurfing ook niet beter in die tijd van de Garmin Gecko bijvoorbeeld, ene Martin ging daar 50knopen mee op WestKirby en het was wereldnieuws. Zie ook: http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy

Mark
DFS teamcaptain
Berichten: 1899
Lid geworden op: 01-02-2010 18:34

Bericht door Mark » 14-10-2016 16:48


Plaats reactie